среда, 7 июня 2017 г.

«Магія зелених свят»

  Свято Трійці – одне з найбільших і найшанованіших християнських свят. Воно вбирає в себе велику кількість традицій святкування як дохристиянських, так і християнських. Трійцю ще називають Зеленими святами, бо це – початок літа, що символізує буяння життя у повному його прояві.
Трійця вважається в народі одним з найбільших свят після Різдва та Великодня. Відзначають його у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні. Це свято на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Духа Святого.
5 червня в Беївській сільській бібліотеці-філії  відбувся урок народознавства  «Магія зелених свят»  з дітьми, що відвідують пришкільний табір відпочинку Беївського НВК, яким  не байдужа духовна спадщина і культура українського народу.
В ході уроку вихованці НВК ознайомилися з історією і традиціями святкувань Трійці: витоки, звичаї та обряди святкування у різних регіонах, символіка,  повір'я,  атрибутика.  Деякі обряди були відтворені, зокрема дівчата у вишиванках за давніми традиціями збирали квіти і трави,  вплітаючи їх у вінки . З народознавчого уроку вони дізналися, що вінок - не просто прикраса та залишок давніх атрибутів язичеських ритуалів. Вінок, виплетений із цілющого зілля,  трав,  був і залишається оберегом незайманої дівчини. Також за народним повір’ям  дівчата ворожили ще й на зозулі.  Запитували у птаха, чи довго їм ще кувати в батьківському домі.
Кожний учасник уроку усвідомив, що зелені свята у своєму розмаїтті та первинній красі на фоні розмаю природи були покликані не тільки вшановувати природу й ставитися до неї з повагою. Вони у літньому циклі свят і обрядів відігравали велику морально-етичну роль: через прославлення життя сьогоденного не переривати зв'язку із прийдешніми поколіннями через поминання предків, приготування ритуальних трапез і закликання їх на допомогу. Бо немає дерева без коріння, немає людини без роду…




Комментариев нет:

Отправить комментарий