четверг, 27 апреля 2023 г.

ЖИВИЙ ПЛАЧ МЕРТВОЇ ЗОНИ

 

37 років минуло… 26 квітня в багатьох країнах світу сотні дзвонів перегукнуться із чорнобильськими на знак пам’яті про жертви зірки Полин. Запалають свічки у храмах,  зазвучать молитви…

Чорнобиль —  знак планетарної біди, що не знає ні відстані, ні кордонів, що не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.

Кожного року ми повертаємось пам’яттю і серцем до незабутніх трагічних подій, щоб ще раз осягнути, кому зобов’язані можливістю жити. Віддаємо данину шани і вдячності тим, хто пожертвував найдорожчим, хто пішов у вічність заради життя і майбутнього свого народу та всього людства.

Першими жертвами катастрофи стали атомники й пожежники, які були у той час на змінах. Тяжка праця й подвиг, горе й звитяга  -  все змішалось у пекельному вогні ядерної стихії. Сотні тисяч людей різних національностей  зреклися батьківських місць, прощалися з корінням свого родоводу.

Катастрофа нагадала про всепланетарну відповідальність людини за плоди її діяльності й глобальність можливих трагічних наслідків.

Про Чорнобильську катастрофу написано силу-силенну книг, альбомів і статей, багато з яких має наша бібліотека. В них автори  прагнули  віднайти істину у висвітленні головної  її теми  -  здолання атомного лиха. І ця істина – незаперечна. Завітавши до нас кожен відвідувач зможе ознайомитись з книжковою викладкою літератури ,,Живий плач мертвої зони", щоб більше поглибити свої знання.

Комментариев нет:

Отправить комментарий